" Życie jest podróżą, która prowadzi do domu "...


... także naszego, tego który łączy przeszłość z teraźniejszością, len z koronką, misterne hafty z niesfornymi kordonkami...
.. i wreszcie tego, który daje nam siłę, ukojenie, spełnienie marzeń - home about ..

środa, 26 września 2012

"Sezonowość jest kluczem do przyjemności, jaką potrafimy czerpać z jedzenia. Uczymy się czekać na warzywa i owoce odpowiednie do pory roku - wtedy smakują najlepiej.."

30 komentarze


Dziś wpadam tu dosłownie na momencik .. Przepraszam ,że nie odpisałam jeszcze na Wasze komentarze z poprzedniego posta ale choroba wszystkich członków rodziny + duużo pracy zaległej i spraw bieżących robi swoje :))) Dostałam kilka zapytań o zupkę z dyni więc z chętnością dzielę się przepisem jako , że ryneczki przepełnione są teraz wielkimi pomarańczowymi kulami ...

ZUPA- KREM Z DYNI

Potrzebujemy:
ok 1kg dyni (u mnie była to hokaido o przepięknym kolorze wnętrza ale robiłam też z innych )
1 duża cebula
odrobina masła
1 litr bulionu warzywnego (może być również z kostki)
2 porcje prostokątnego serka topionego śmietankowego
po łyżce jogurtu naturalnego na 1 talerz zupy
pestki z dyni do posypania i grzanki zrobione z pokrojonego chleba tostowego
do smaku chili , kolendra, kurkuma, odrobina soli

Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na masełku w garnku, do którego wlewamy litr bulionu i wsypujemy pokrojoną w kostkę dynię . Dusimy pod przykryciem aż dynia zrobi się miękka . Miksujemy całość blenderem i w razie potrzeby dolewamy bulionu do uzyskania konsystencji rzadszej kremowej zupki. Zmiksowaną zupę ponownie podgrzewamy , dodajemy serki topione i przyprawy, zagotowujemy.
Nalewamy na talerze z kleksem jogurtu naturalnego , obsypujemy pestkami z dyni i podajemy z grzankami zrobionymi z pokrojonego w kostkę chleba tostowego podsmażonego na łyżce oliwy z oliwek .
Zajadamy ze smakiem i delektujemy się mocą jesieni :)))))

PS. Przepis na wspaniałe musztardowe ogóraski znajdziecie u Madzi  O TUTAJ  

Pozdrawiam słonecznie ....